Subjekti i filmit “Plaku dhe hasmi”

0

 

 

Diku ne jug te Shqiperise, fashistet italiane kishin internuar shume nga ata qe i priten me arme diten e 7 prillit 1939. Midis tyre ndodhet edhe nje plak nga Shqiperia e Mesme. Asnjeri nga te internuarit nuk e njeh. Te gjithe i therrasin shkurt “Daje”. Por si u ndodh daja ketu?

 

Ate dite te prillit daja po shkonte ne Durres. Donte te shiste e te blinte, e te takonte nje mik. Ne te hyre te qyteti pa njerez te armatosur, te tjere kerkonin arme. Te gjithe nxitonin drejt bregut te detit, nderkohe qe tregtaret ulnin me nxitim qepenat e dyqaneve. “Po kjo c’te jete”? – pyeste veten daja. Pergjigjen e mori ne shtepine e mikut. I thane se ne Durres kishte shkelur hasmi. Daja nuk ngurroi por nxitoi te arrinte te tjeret. Hasmi s’te pret. Ai eshte i eger dhe dinak.

 

Nga bedenat e kalase se lashte. Luftetaret e tradhtuar nga mbreti e nga paria e vendit qellojne mbi ushtrine italiane. E armatosur gjer ne dhembe ajo tenton te zbarkoje ne bregdet. Daja kishte ne krah nje marinar dhe nje normalist nga Elbasani. Rane dashmoret e pare, midis tyre edhe Mujo Ulqinaku. Lufta vazhdoi derisa vullnetareve iu mbaruan municionet. Daja u kap dhe u internua. Por nuk qendron gjate. Nje dite u hodh ne mal.

 

P:Kinostudioja ,”Shqiperia e Re”, Tirane 1981. S: Vath Koreshi: R: Hysen Hakani: O: Lionel Konomi: Pi: Sali Allmuca: M: Shaqir Kodra: RM: Neriman Furxhi: Z: Lavdi Fortuzi: AR: Esat Bermema, Eduart Makri: PK: Agim Hysa: G: Lucie Gjoncaj: Albert Stermolli: D: Robert Gjani Di: Eno Koco.

A: Sander Prosi – AP – (daja): Vasjan Lami (marinari): Paskal Semini (studenti): Marta Burda (Bulja). DSH: 5 korrik, 1982 – Tirane.

 

 

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here