Sheri Mita (1943-2012)

0

 

 

Sheri Mita. Aktor, regjisor, dramaturg. Lindi ne fshatin Fterre te rrethit te Sarandes, me 14 mars. Kreu studimet e larta per aktor ne Institutin e Larte te Arteve, me 1967. Punoi si aktor ne teatrin “Skampa” te Elbasanit (1967-1968), ne Teatrin Popullor (1970-1976); si regjisor i Estrades se Beratit* (1976-1988), i Cirkut te Tiranes (1988-1993), drejtor dhe me pas udheheqes artistik i Estrades (1996-2004).

 

Luajti si aktor ne teater disa role kryesore, si: autori (Shtepia ne bulevard e F. Pacramit), Muhameti (Fytyra e dyte e D. Agollit); po ashtu ne kinematografi, ku spikati me interpreitmin e tij dinamik ne rolet: Vili Heler (filmi Ngadhenjim mbi vdekjen), Xhelo Paterica (filmiYjet e neteve te gjata), Qendro Hurdha (filmi Vitet e pritjes), si dhe ne filmat televizive Oreksi i madh dhe Canta e zeze.

Si regjisor ka vene disa pjese ne Teatrin e Beratit, nder to edhe dramen Dy krisma ne Paris (bashkautor me P. Kullen), e cila peruroi edhe ngritjen e Teatrit Profesionist te qytetit, duke vijuar me pas me venien ne skene te pjeseve Vajza optimiste, I cuditshmi, kurse ne Estraden e Tiranes dhe Teatrin e Korces vuri ne skene koemdine Divorci. Nga shfaqjet qe shenuan sukses ne Estraden e Beratit permenden: Gjueti i thellezave, Kontrolli i cilesise, Dhuratat.

 

Sh. Mita njhiet si autor i disa pjeseve skenike ,ku vecohet komedia Keshilli i ndikullave, e vene me sukses ne teatrin “Migjeni” te Shkodres nga regjisori Serafin Fanko. Vepra u shqua per krijimin e nje situate gazmore si dhe disa tipave komike, Leos dhe tri ndrikullave, permes te vileve u shpotit zakoni i vjeter i martesave me mbleresi, sikunder edhe vesi i marrjes neper gojet etj.

Sh. Mita ka shkruar disa drama si Dy krisma ne Paris (bashkautor me P. Kullen), Vite te paharruara, Njeriu im me i dashur, komedine Familja e madhe, si dhe mjaft materiale te shkurtra humoristike per teatrin e varietese. Ne vitin 2004 i eshte dhene Urdhri “Naim Frasheri i Arte”.

 

 

 

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here