Robert Radoja (1938)

0

 

 

Robert Radoja kompozitor shqiptar. Ka lindur në 15 prill 1938 në Bolonja (Itali). Në vitin 1951 fillon studimet në Liceun Artistik në Tiranë për piano. I mbaron ato në vitin 1959. Në vitin 1962 fillon studimet e larta në Konservator ku edhe diplomohet për Piano në vitin 1966.

Po në këtë vit fillon punën në Pallatin e Pionierëve në Tiranë në sektorin e Muzikës. Gjatë kësaj periudhe ai orkestron këngë të muzikës së lehtë duke qenë prezent në rreth 40 festivale si ato të zhvilluara në Radio Televizion ashtu dhe ato të Këngës për Fëmijë.

 

Në vitin 1981 emërohet Redaktor i Muzikës në kinostudion “Shqipëria e re”. Në këtë detyrë ai do të punojë deri në vitin 1986. Robert Radoja që prej vitit 1985 do të jetë edhe pedagog në Akademinë e Arteve, Dega Piano, si dhe pedagog për Muzikën e Dhomës dhe Shoqërime në klasën e Flautit .

Kompozimi i tij i parë në muzikën filmike do të jetë në vitin 1970 me muzikën e filmit “Guximtarët”. Në Festivalin e 41-të në Radiotelevizion, të zhvilluar në Tiranë prej datës 13 deri në 15 dhjetor të viti 2002,puna e tij e palodhur në vite do të vlerësohej me “Çmimin e Mirënjohjes”.

 

Ish Presidenti i Republikës, Bujar Nishani i akordoi më dt. 27/12/2016, nr. dekreti 9917 zotit Robert Radoja Titullin “Mjeshtër i madh” me motivacionin: “Për kontributin e çmuar si pianist virtuoz, kompozitor i talentuar dhe pedagog i përkushtuar, i cili nën frymën e traditës më të vyer krijuese shkodrane, spikati për më tepër se pesë dekada si drejtues i palodhur artistik aktiv dhe origjinal në drejtimin prej një koncert-maestroje unik të veprimtarive të ndryshme artistike, që nga Festivalet e përvitshme të Këngës së Lehtë në Radio Televizionin Shqiptar e deri te koncertet dhe konkurrimet bashkëkohore muzikore”.

 

 

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here