POGRADEC: 18-21 MAJ – SHPALLEN “DITËT E HUMORIT NIKO NIKOLLA “

0

BIENALJA E KARIKATURËS BALLKANIKE NË POGRADEC –BASHKIA  DHE ALBANIAN EXCELLENCE

POGRADEC, 18 Shkurt/.- Bashkia Pogradec në bashkëpunim  qendren  me Albanian Excellence shpalli te marten  në Pogradec, “Ditët e humorit Niko Nikolla 2020” dhe Bienalen e karikaturës Ballkanike “Buzëqeshja e Ballkanit –Niko Nikolla“, një aktivitet  shumë dimensional në kujtim të shkrimtarit, gazetarit dhe humoristit të njohur poradecar, aktivitet që synon të jetë një aktivitet traditë në qytetin e liqerit, cdo 20 maj, në kujtim të lindjes së këtij personaliteti të njohur të këtij qyteti,  i cili edhe pse iku shumë i  ri nga qyteti i tij i lndjes , nuk e harroi asnjëherë me zemër , me shpirt dhe me mendje qytetin e tij.

Ky aktivitet i cili zhvillohet bazuar në politikën e re të Bashkisë së qytetit të Pogradecit, për të kujtuar e nderuar personalitetet e qytetit, do të promovojë dhe cilësojë rolin e madh qe ka dhënë për humorin shqiptar, Niko Nikolla,  duke  drejtuar për 25 vite revistën humoristike “Hosteni “, me një tirazh mbi 60 mjë kopje,  e konsideruar si  revista e vetme opozitare në kohën e sistemit një partiak.

Nënkyetarja e Bashkisë Entela Gusho, duke shpallur këtë aktivitet në Bibliotekën e qytetit Mitrush Kuteli, nënvizoi rëndësinë që ka organizimi i këtij aktiviteti duke nderuar një personalitet të jetës së qytetit, në dimensione ndërkombëtare , përmes organizimit të një mararone aktivitetesh në letërsi , karaikatirë, traditë, shtyp,  sikundër është dhe një bienale e karikaturës balllanike me emrin e Niko Nikollës, i cili në dimensionin e ti si drejtues i humorit arriti të fizionojë dhe të krijojë  shkollën e karikaturës shqiptare , duke arritur të zbuloje dhe të kultivojë edhe talentet në këtë fushë të artit pamor në vitet 70-90 të shekullit të kaluar.

BIENALJA E KARIKATURËS BALLKANIKE NË POGRADEC –BASHKIA  DHE ALBANIAN EXCELLENCE

POGRADEC, 18 Shkurt/.- Bashkia Pogradec në bashkëpunim  qendren  me Albanian Excellence shpalli te marten  në Pogradec, “Ditët e humorit Niko Nikolla 2020” dhe Bienalen e karikaturës Ballkanike “Buzëqeshja e Ballkanit –Niko Nikolla“, një aktivitet  shumë dimensional në kujtim të shkrimtarit, gazetarit dhe humoristit të njohur poradecar, aktivitet që synon të jetë një aktivitet traditë në qytetin e liqerit, cdo 20 maj, në kujtim të lindjes së këtij personaliteti të njohur të këtij qyteti,  i cili edhe pse iku shumë i  ri nga qyteti i tij i lndjes , nuk e harroi asnjëherë me zemër , me shpirt dhe me mendje qytetin e tij.

Ky aktivitet i cili zhvillohet bazuar në politikën e re të Bashkisë së qytetit të Pogradecit, për të kujtuar e nderuar personalitetet e qytetit, do të promovojë dhe cilësojë rolin e madh qe ka dhënë për humorin shqiptar, Niko Nikolla,  duke  drejtuar për 25 vite revistën humoristike “Hosteni “, me një tirazh mbi 60 mjë kopje,  e konsideruar si  revista e vetme opozitare në kohën e sistemit një partiak.

Nënkyetarja e Bashkisë Entela Gusho, duke shpallur këtë aktivitet në Bibliotekën e qytetit Mitrush Kuteli, nënvizoi rëndësinë që ka organizimi i këtij aktiviteti duke nderuar një personalitet të jetës së qytetit, në dimensione ndërkombëtare , përmes organizimit të një mararone aktivitetesh në letërsi , karaikatirë, traditë, shtyp,  sikundër është dhe një bienale e karikaturës balllanike me emrin e Niko Nikollës, i cili në dimensionin e ti si drejtues i humorit arriti të fizionojë dhe të krijojë  shkollën e karikaturës shqiptare , duke arritur të zbuloje dhe të kultivojë edhe talentet në këtë fushë të artit pamor në vitet 70-90 të shekullit të kaluar.

Drejtorja Ekzekutive e Albanian Excellence dhe ideatorja e ketij projekti,  Flora Nikolla,  duke folur për këtë aktivitet, nënvizoi punën e madhe krijuese të Niko Nikollës, si shkrimtar në fushën e humorit, publicist si drejtues i Revistës “Hosteni”, por edhe për punën e madhe për Ballkanin që ai ka bërë si krijues, lidhur kjo dhe me titullin me te cilin  është pagëzuar edhe kjo bienale e karikaturës.

“Niko Nikolla, eshte themeluesi  i revistës Ballkan në vitin 1991, por i njohur dhe per shprehjet e tij që në vitin 1988 bëri xhiron e botës nga Gabrovo e Bullgarisë nga ku tha :”Ta kthejmë Ballkanin nga fuci bauti në fuci humori” , apo edhe  “Në Ballkan mos pyes shumë se del kushuri edhe më gruan tënde”. Themelimi i këtij konkursi në nder të tij, është një shtysë jo vetëm për evidentimin e vlerës , por edhe një shtysë më shumë për zhvillimin e karikaturës në Shqipëri”, tha Flora Nikolla.

Bujar Kapexhiu një përsonalitet shumë dimensional i humorit në Shqipëri , karikaturist shumë i njohur , anëtar i jurisë së  Bienales së Karikaturës që u shpall sot përvijoi rëndësinë e madhe që ka organizimi i këtij aktiviteti në zhvillimin dhe kultivimin e humorit në Shqipëri.

Ai tha se , “Ky aktivitet  do të jetë  shumë planësh  jo vetëm ne karikaturë por edhe në letërsi, , në kinematografi . Poradeci nuk ka vetëm figura të tilla të mëdha  si Mitrushin dhe Lasgushin, por edhe Niko Nikollën, ndaj vlerësimi i figurës së tij duke e identifikuar me humorin nga Bashkia e Pogradecit, ka një vlerë shumë të madhe jo vetem për të tashmen por edhe për të ardhmen.

Ilir Harxhi, regjisor, duke vlerësuar aktivitetin , tha se  do të mbështese këtë iniciatovë shumë të rëndësishme duke  pohuar se gjatë Ditëve të humrit Niko Nikolla, do të kishte rëndësi edhe prezantimi i filmave shqiptare të humorit, përfshirë edhe filmat e tij  që kanë karakter të theksuar humorit.

Presidenti i jurisë së këtij Konkursi Ballkanik është karikaturisti me famë botërore , Agim Sulaj, i cili absolutisht ka pranuar të drejtojë jurinë e këtij konkursi të parë të karikaturës  si dhe të sjelle gjatë këtyre ditëve , një ekspozitë të tijën personale, me kopertinat e  revistës Hosteni të krijuara prej tij në kohën kur Sulaj , punonte si karikatrist në këtë revistë.

“Fillesat e para mbi Ballkanin i trashëgojmë nga i pazëvëndësueshmi Niko Nikolla , i cili i ka kushtuar Ballkanit shumë shkrime , libra e vlera të trashëguara , të cilat në këtë bienale duam ti vizatojmë me syrin e satirës e humorit “Buzëqeshja që lidh miqësitë”,  është shprehur Sulaj për këtë aktivitet.

Në këtë konkurrim Ballkanik  janë të ftuar të marrin pjesë të  artistët e humoristët e Rajonit të Ballkanit me veprat dhe idete e tyre ,

Tema, “ Buzëqeshje Ballkanike”  është pagezuar,  se jo rrallë vendet e Ballkanit, kanë qënë terrene luftrash e keqkuptimesh historike.  Ideja e këtij konkurrimi kërkon të lerë pas mosmarrëveshjet e të kaluarës , për një Ballkan  paqeje e miqesie reciproke.

Duke vleresuar vlerat e secilit vend si pasuri e perbashkët, janë të lirë të marrin pjesë të gjithë artstët  pjesemarrës  që duhet t’i dërgojnë  deri në 3 punime , teknika e lire mbi leter, FormatiA3,A4 Data e fundit e dorëzimit të punëve do të jetë 20 Prill 2020

Cmimet”  Cmimi pare Niko Nikolla 500€ Cmimi i dytë Bashkia e qytetit të Pogradecit400€, Cmimi i trete i Jurise 300€ .

Drejtorja Ekzekutive e Albanian Excellence dhe ideatorja e ketij projekti,  Flora Nikolla,  duke folur për këtë aktivitet, nënvizoi punën e madhe krijuese të Niko Nikollës, si shkrimtar në fushën e humorit, publicist si drejtues i Revistës “Hosteni”, por edhe për punën e madhe për Ballkanin që ai ka bërë si krijues, lidhur kjo dhe me titullin me te cilin  është pagëzuar edhe kjo bienale e karikaturës.

“Niko Nikolla, eshte themeluesi  i revistës Ballkan në vitin 1991, por i njohur dhe per shprehjet e tij që në vitin 1988 bëri xhiron e botës nga Gabrovo e Bullgarisë nga ku tha :”Ta kthejmë Ballkanin nga fuci bauti në fuci humori” , apo edhe  “Në Ballkan mos pyes shumë se del kushuri edhe më gruan tënde”. Themelimi i këtij konkursi në nder të tij, është një shtysë jo vetëm për evidentimin e vlerës , por edhe një shtysë më shumë për zhvillimin e karikaturës në Shqipëri”, tha Flora Nikolla.

Bujar Kapexhiu një përsonalitet shumë dimensional i humorit në Shqipëri , karikaturist shumë i njohur , anëtar i jurisë së  Bienales së Karikaturës që u shpall sot përvijoi rëndësinë e madhe që ka organizimi i këtij aktiviteti në zhvillimin dhe kultivimin e humorit në Shqipëri.

Ai tha se , “Ky aktivitet  do të jetë  shumë planësh  jo vetëm ne karikaturë por edhe në letërsi, , në kinematografi . Poradeci nuk ka vetëm figura të tilla të mëdha  si Mitrushin dhe Lasgushin, por edhe Niko Nikollën, ndaj vlerësimi i figurës së tij duke e identifikuar me humorin nga Bashkia e Pogradecit, ka një vlerë shumë të madhe jo vetem për të tashmen por edhe për të ardhmen.

Ilir Harxhi, regjisor, duke vlerësuar aktivitetin , tha se  do të mbështese këtë iniciatovë shumë të rëndësishme duke  pohuar se gjatë Ditëve të humrit Niko Nikolla, do të kishte rëndësi edhe prezantimi i filmave shqiptare të humorit, përfshirë edhe filmat e tij  që kanë karakter të theksuar humorit.

Presidenti i jurisë së këtij Konkursi Ballkanik është karikaturisti me famë botërore , Agim Sulaj, i cili absolutisht ka pranuar të drejtojë jurinë e këtij konkursi të parë të karikaturës  si dhe të sjelle gjatë këtyre ditëve , një ekspozitë të tijën personale, me kopertinat e  revistës Hosteni të krijuara prej tij në kohën kur Sulaj , punonte si karikatrist në këtë revistë.

“Fillesat e para mbi Ballkanin i trashëgojmë nga i pazëvëndësueshmi Niko Nikolla , i cili i ka kushtuar Ballkanit shumë shkrime , libra e vlera të trashëguara , të cilat në këtë bienale duam ti vizatojmë me syrin e satirës e humorit “Buzëqeshja që lidh miqësitë”,  është shprehur Sulaj për këtë aktivitet.

Në këtë konkurrim Ballkanik  janë të ftuar të marrin pjesë të  artistët e humoristët e Rajonit të Ballkanit me veprat dhe idete e tyre ,

Tema, “ Buzëqeshje Ballkanike”  është pagezuar,  se jo rrallë vendet e Ballkanit, kanë qënë terrene luftrash e keqkuptimesh historike.  Ideja e këtij konkurrimi kërkon të lerë pas mosmarrëveshjet e të kaluarës , për një Ballkan  paqeje e miqesie reciproke.

Duke vleresuar vlerat e secilit vend si pasuri e perbashkët, janë të lirë të marrin pjesë të gjithë artstët  pjesemarrës  që duhet t’i dërgojnë  deri në 3 punime , teknika e lire mbi leter, FormatiA3,A4 Data e fundit e dorëzimit të punëve do të jetë 20 Prill 2020

Cmimet”  Cmimi pare Niko Nikolla 500€ Cmimi i dytë Bashkia e qytetit të Pogradecit400€, Cmimi i trete i Jurise 300€ .

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here