Petrit Malaj: Xhoda jetoi qindra jetë dhe mori mijëra kënaqësi

0

 

 

Është duartrokitur për herë të fundit, në shenjë vlerësimi për çka bëri për kinematografinë shqiptare, për të rinjtë që u mësoi artin, dhe për dashurinë që u fali njerëzve të zemrës, bashkëshortes dhe vajzës së tyre, Borës.

Në një ceremoni në heshtje, dhe në një fjalim mjaft prekës nga aktori i mirënjohur, profesor Petrit Malaj, iu dha lamtumira e fundit Xhevdet Ferit, ikonës së kinematografisë që u shua në moshën 59-vjeçare nga një sëmundje e rëndë.

Familja e madhe me pedagogë dhe studentë, humbi një tjetër thesar – tha Petrit Malaj,teksa veçoi rolin në shoqëri të Xhodës, siç të gjithë e thërrisnin, si një qytetar shembullor.

Xhevdet Feri tha ai – i përket asaj elite që rikthehet në memorien e të gjithëve pa të të lodhur kurrë. Aktori Petrit Malaj, duke folur për misionin e hershëm dhe të fundit të Xhevdet Ferit, mësimdhënien, tha se studentët humbën një korife të interpretimit.

“Me dhimbjen e thellë të ikjes së parakohshme të njërit nga ne. Familja e kolegut, e mikut tonë të shtrenjtë Xhevdet Feri, universiteti i arteve, kinematografia shqiptare, familja e madhe me pedagogë dhe studentë humbi një tjetër thesar, një aktor plot jetë, një pedagog të ditur, një intelektual dhe qytetar shembullor, një drejtues të mirë dhe mik të paçmuar.

Xhevdet Feri i përket elitës, asaj elite ku bëjnë pjesë emra të tillë personazhesh që kthehen e rikthehen në memorien e të gjithë pa të të lodhur kurrë. Ata gdhenden në kujtesë ne kohës dhe fitojnë përjetësi. Protagonist në dhjetëra filma, në më të suksesshmit, imazhi dhe portreti i tij u kthye dhe mbeti një emblemë e kinematografisë sonë. Dhe jo vetëm kaq, misioni i tij i hershëm dhe i fundit ishte mësimdhënia, një profesor i denjë për çdo auditor të artit në çdo cep të globit.

Studentët humbën një korife të interpretimit dhe ne kolegët një shembull për t’u pasqyruar. Njerëz si Xhoda që vijnë me të tillë mision nuk do të ikin kurrë përgjithmonë, ata thjeshtë vetëm largohen për t’u kthyer dhe rikthyer në çdo imazh dhe frazë tonë. Në lojën e çdo aktori të ri, punën e çdo regjisori mbeten një referim i denjë.

Në perëndim të çdo jete e rëndësishme është si është jetuar. Profesor Xhoda jetoi qindra jetë dhe mori mijëra kënaqësi duke lënë për ne gjurmë të shndritshme të virtyte të mëdha. Kjo e bën fatlum dhe të pavdekshëm. I dashur Xhodë, prehu në paqe i dashur mik, i dashur koleg. Faleminderit të gjithëve”.

 

Burimi: G.M./r.k./Shqiptarja.com

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here