Në kohën e turneve aktorët kryesisht në Tiranë ktheheshin me borxhe

0

 

 

Nga:Raimonda Shundi Dervishi

Në kohën e turneve merreshin dieta modeste dhe aktorët kryesisht në Tiranë ktheheshin me borxhe-thotë Gjoka si pjestari më i ri i këtij turneu. Pagesat ishin standarte. Në ditë na takonin vetëm 136 lekë për person, nga ku 60 ishte fjetja. Mëngjesi kryesisht ishte pace e cila kushtonte 100 leke. Kafja. dreka kryesisht supe mish, turli. Por një pjesë nga aktorët ndodhte që edhe nuk ulej fare në tavolina duke mundësuar edhe kursimin e djetës.

Ata mernin me vete bukë me djathë, recel e kështu kalonin ditët e gjata të turnesë në këmbim të parave të kursyera. Por kishte edhe nga ata aktorë që nuk pyesnin për to. Madje qerasnin pa teklif. Njëra prej tyre ishte Drita Pelingu. Kur ulej në tavolinë Drita paguante për të gjithë. Por edhe Kadriu, Naimi, Pjetri nuk kursenin.“Në vitin 1966 realizuam një turne 45 ditor” – thotë Gjovalini , në periudhën gusht -shtator.

Turneu ishte i konceptuar të përfshinte një sërë qytetesh të Jugut të vendit. Në Lushnje 3 shfaqje, Fier, Vlorë, Sarandë Gjirokastër, Tepelenë, Zbornik (fshat i goditur nga tërmeti). Shfaqjet që do të jepeshin ishin “ Karnavalet e Korcës” “Tre të shtime pushke”,” 14 vjec dhëndër”, “Pas vdekjes”. E gjithë teknika së bashku me trupën ishte me vete.Nga biletat që shiteshin,30 përqind u shkonte grupit pritës, ndërsa 70 përqind i merte teatri.

“Kur ishim në Sarandë, Naimi më kërkon të shëtisim pranë detit dhe më thotë – Tani, na vjen Nush Prendi këto ditë dhe do shpëtojmë.”“Pse profesor edhe ju??” – I them unë , “pse nuk jam njeri edhe unë?”. Nush Prendi ishte punëtor skene dhe do vinte me lekët nga Tirana pasi fondi i marrë për dietat  me vete u kishte mbaruar, ndaj vinin lekët borxh nga shteti tu shpërndahej aktorëve të mbetur keq. Unë isha më i privilegjuari, pasi si student kisha dieta speciale . 250 lekë për shfaqe në ditë.

 

&nbsp

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here