KOMEDIA “PREFEKTI” – VIDEO NGA AKTORET SHQIPTARE

0

 

Prefekti Komedi nga Besim Levonja.

Artisti i Popullit Robert Ndrenika interpreton Qazim Mulletin. Një punë e Besim Levonjës, komedia “Prefekti” përqesh dhe tallet me prefektin e Tiranës gjatë kohës së pushtimit fashist, Qazim Mulletin dhe një vartës të tij që ishte drejtues i policisë së Tiranës po në atë kohë, Mon Kukaleshi. Kjo komedi bazohet në stereotipa dhe krijon vetëm të tilla.

Tiranasit e vjetër apo autoktonë paraqiten si injorantë, të korruptuar, fetarë (kjo në atë kohë kishte kuptim negativ duke qenë se shënjestronte reaksionarët dhe njerëz që gjithsesi ishin kundër rrymës së asaj kohe); fshatarët që banonin afër Tiranës si të trashë, fanatikë etj.

Edhe një personazh nga Luma (veriu) që arrestohet gabimisht, paraqitet në mënyrën më të keqe, si analfabet që shiste salep me ibrikë në duar dhe ishte gati të denonconte këdo para autoriteteve.

E folura në dialekt ose me fjalë të huazuara e personazheve është bërë me qëllim shumë e fortë, për të stigmatizuar grupet shoqërore nga vinin personazhet e komedisë. Këto stereotipa gjenden edhe në filmat e tjerë të prodhuar gjatë kësaj kohe.

 

Interpretojnë aktorët: Robert Ndrenika (Qazim Mulleti); Behije Çela (Hajria); Ndrek Shkjezi (Kapteri); Gjon Karma (Man Kukaleshi); Sulejman Pitarka (Shaqir Aga); Anastas Kristofori (Sekretari); Esma Agolli (Zonja e doktorit); Lazër Vlashi (Kafexhiu); Drita Haxhiraj (Burbuqja); Avni Resuli (Liu); Saimir Huta (Shiti); Ilia Shyti (Memeci); Zana Zekthi (Vajza); Besa Imami; Mërkur Bozgo; Fatos Haxhiraj; Leonard Deliu; Gjovalin Gjoka; Petraq Xhillari; Agim Brojka; Vladimir Saliu.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here