KOMEDIA “I SEMURI PER MEND” NGA MOLIER – VIDEO NGA AKTORET SHQIPTARE

1

 

Komedi klasike nga Molier dhe vene ne skene nga Teatri “Aleksander Moisiu” Durres. Ne rolin kryesor eshte “Artisti i popullit” Nikolin Xhoja

 

Vepra ndahet ne tre akte. Akti i pare ndahet ne 11 skena. Ne keto 11 skena marrinpjese personazhet Argan, Tuaneta, Anzhelika, Belina dhe Noteri. Akti i dyte ndahet ne12 skena. Personazhet qe marrin pjese ne keto 12 skena jane Kleanti, Tuaneta, Argani, Anzhelika. Zoti Diafuarys, Thoma Diafuarys, Sherbyesit, Belina, Luizona dhe Beraldi. Akti i trete ndahet ne 22 skena. Ne keto 22 skena marrin pjese personazhe si Beraldi, Argani, Tuaneta, Zoti Fleran, Zoti Pyrgon, Anzhelika, Kleanti dhe Belina.5)

 

 

Personazhet Argani — I semuri per mend. Argani eshte nje nder personazhet kryesore I cili ne saje tesemundjes se tij mendore genjehet nga mjeket te cilet e mbushin me barna persemundje te ndryshme trupore. Tuaneta-sherbyesja. Edhe pse vinte nga shtresat e popullit dhe mund te kishte nje rolesekondar ,ajo nuk mbetet asnjehere figurante e thjeshte per te shkembyer ndonjereplike me zoterine e saj, por luan nje rol te rendesishem ne zgjidhjen e komedise. Neme te shumten e rasteve ajo eshte me e mprehte se zoterinjte e saj, fisnik ose borgjez. Belina- gruaja e dyte e Arganit e cila eshte shume me e re se ai dhe nuk ka aspakndjenja te sinqerta ndaj tij , por kerkon thjesht ti marre pasurine pas vdekjes se tij.

 

 

Anzhelika-vajza e Arganit, e cila mundohet te fitoje te drejten e saj per tu martuar menjeriun qe dashuron, por asnjeher nuk e hedh poshte te atin e saj. Luizona- vajza e vogel e Arganit dhe motra e Anzhelikes. Beraldi- vellai i Arganit i cili eshte me bashkohor dhe i kupton me mire te rinjte dhendjenjat qe ata kane kundrejt tyre.Prandaj ai luan nje rol te rendesishem ne bindjen e te vellait Arganit se Anzhelika, vajza e tij meriton te kete nje jete te lumtur dukemarre ate qe ajo vertete dashuron. Kleanti- I dashuruar me Anzheliken.Ai e do ne te vertete ate dhe eshte gati te beje gjithcka per ta bere shoqe te jetes, madje eshte gati te plotesoje edhe deshiren me temadhe te te atit te saj per tu bere mjek. Zoti diafuarys- mjek Thoma diafuarys- dashuruesi i Anzhelikes Zoti Flyran- farmacisti Zoti Bonefua- noteri

SHARE

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here