“Java e filmit shqiptar” në Vjenë, promovim i vlerave artistike shqiptare

0

Përmes nismës “Java e filmit shqiptar”, në data 23 janar deri në 2 shkurt, anëtarët e Diasporës shqiptare në Vjenë të Austrisë do të promovojnë vlerat e krijimtarisë artistike shqiptare përmes shfaqjes së filmave të ndryshëm shqiptarë.

Në javën e Filmit Shqiptar 2020 në Vjenë do të transmetohen filmat shqiptarë, ku bëjnë pjesë filmat e gjatë, filmat e metrazhit të shkurtër dhe filmat dokumentar, percjell Mekulpress.

Faqja e ‘Film ARCHIV Austria” ka shkruar se kinematografia e Shqipërisë është aq e njohur sa edhe vendndodhja e saj gjeografike. Ky vendi ka bërë vetëm një emër në Perëndim, për shembull në festivalet e filmit, që nga vitet 2000 – megjithatë, historia e tij e filmit filloi gjysmë shekulli më parë.

Deri rreth vitit 1990 Shqipëria, e cila pas 40 vjetësh diktature nën Enver Hoxha u zgjua ngadalë nga ngurtësia e saj, ishte nën presionin e realizmit socialist, kur artistët zbuluan liri të reja.

Filmat që u bënë më parë bëhen kult përmes përsëritjeve në televizion – por ato nuk dalin nga dhoma e ndenjes për një kohë të gjatë. 2020 është një vit i mirë për të korrigjuar këtë dhe për të hapur gjoksin e thesarit, ka shkruar kjo faqe e filmave shumë e njohur në Vjenë të Austrisë. /KultPlus.com

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here