LATEST ARTICLES

Aktori Met Bega (1946–2015)

Met Bega (1946–2015). Aktor. Lindi ne Tirane, me 7 gusht. Qysh heret u dallua per prirjet e tij te natyrshme kah humori, duke qene i aktivizuar ne levizjen teatrore amatore te qytetit te lindjes. Talenti i tij natyral e solli ne menyre organike ne skenen e Estrades se Tiranes,  si...

Aktori Hysen Biza (1920-1993)

Hysen Biza - "Artist i Merituar" (në 25 vjetorin e ndarjes nga jeta) Hysen Biza lindi në qytetin e Elbasanit, më 1 nëntor të vitit 1920. Shkollën fillore e kreu në shkollën e Tebojës, kurse mesmen e ndoqi në Normalen e Elbasanit. Karrierën e tij të gjatë artistike e filloi pikërisht në shkollën...

Hysen Biza: një “Daj Cen” i rrallë i skenës teatrore

Nga Bardha Nergjoni Aktori që njohu tri kohërat e teatrit dhe estradës, do të shfaqej në skenë për herë të parë me dramën “Ramaducët” të shkollës Normale për të mbyllur jetën e tij në skenë me shfaqjen e suksesshme “Shumë gjethe të thata atë vjeshtë” të Astrit Çermës.

Aktorja Bukuroshe Kokalari (1940)

Bukuroshe Kokalari Ka lindur ne 5 gusht 1940 dhe konsiderohet nje nga “ikonat” e Teatrit Zihni Sako. Studimet i ka perfunduar prane Shkolles se Larte “Aleksander Moisiu” ne vitin 1964,kohe ne te cilen do te niste menjehere pune si aktore e Estrades se Gjirokastres.Fale roleve dhe interpretimeve...

Aktori Mina Koxhaku (1950-2013)

Mina Koxhaku (1950-2013). Aktor. Lindi ne Berat, me 1 janar. Pas mbarimit te Institutit te Larte te Arteve, me 1973, filloi pune ne teatrin “Bylis”* te Fierit, deri ne vitin 2000, kur doli si aktor i lire. Ka luajtur shume role ne kete teater dhe eshte...

Regjisori dhe aktori Mario Ashiku (1939)

Mario Ashiku (1939), Regjisor, aktor, pedagog. Lindi ne Shkoder, me 29 korrik. Kreu studimet ne shkollen e larte per aktor “Aleksander Moisiu”*, 1964. Qysh student me 1959, interpretoi rolin e Arbenit, roli kryesor ne filmin e perbashket ruso-shqiptar Furtuna, regjisor J. Ozerov, K. Dhamo*. Hiri dhe bukruia fizike, tok me dhunti te tjera...

Nje nga pioneret e kinemase Shqiptare, Hysen Hakani – (1932-2011)

Hysen Hakani (1932-2011). Regjisor filmi. Lindi ne Berat, me 28 korrik. Mbaroi liceun artistik “Jordan Misja” ne degen dramatike (1951) dhe iu dha nje burse per te ndjekur studimet e larta ne Akademine e Arteve te Bukura ne Prage, ne fakultetin “FAMU” per regji filmi. Eshte nga regjisoret e pare...

Aktori Pandi Siku (1949)

Pandi Siku (1949). Aktor. Lindi ne Tirane, me 28 korrik. Pas mbarimit te Institutit te Larte te Arteve* dega e drames, me 1972, filloi pune ne Teatrin Popullor*, vazhdoi aty deri me 2001, kur emigroi ne SHBA. Ka luajtur kryesisht role te dyta, si ne shfaqjet Epoka para gjyqit (Shpend Dragobia,...

Aktorja Violeta Manushi (1926-2007)

Violeta Manushi. Aktore e teatrit. Lindi ne Korce, me 6 mars. Nisi heret aktivizimin e saj ne Levizjen Amatore. Roli i saj i pare, sado qe episodik, ishte ai ne dramen Akimi te V. Eftimiut, me 1 maj 1945, vene ne skene nga regjisori Sokrat Mio ne Ansamblin e Ushtrise.

Artisti i Merituar Zef Deda (1950)

Zef Deda (1950). Aktor. Lindi ne Shkoder, me 27 korrik. Ka mbaruar Teknikumin e Ndertimit. Qysh 16 vjec u aktivizua ne estraden e hidrocentralit te Vahut te Dejes drejtuar nga Gjosho Vasia*. Ne vitin 1973, filloi pune si aktor profesionist ne Estraden e Shkodres, ku vijon te punoje edhe sot. Z. Deda eshte vleresuar...