FILMI “QORTIMET E VJESHTES” – VIDEO NGA AKTORET SHQIPTARE

0

 

P:Kinostudioja ,”Shqiperia e Re”, Tirane 1981. S: Peci Dado, Kristaq Dhamo – AM – : R: Kristaq Dhamo: Pi: Kleo Nini: O: Bashkim Asllani: M: Limoz Dizdari – AM – : Spiro Konduri: Red: Bashkim Hoxha: RM: Krisanthi Kotmilo: PK: Ylli Beqiri: G: Ylli Muci: AR: Xhovalin Hajati, Vojo Kola: AO: Viktor Sharko: Spartak Papadhimitri, Mihal Rama: D: Resul Carcani: Di: Eno Koco.

Filmi fitoi cmimin e dyte dhe medaljonin e Festivalit V te Filmit Shqiptar qe u mbajt me 19-23 prill 1983.

Kastriot Caushi u nderua me kupen e Festivalit per interpretimin e rolit te Kujtimit.

 

 

A: Kastroit Caushi (Kujtim Stefi): Sander Prosi – AP – (babai i Kujtimit): Ndrek Luca – AP – (Rasim Aga): Serafin Fanko (professor Samiu): Sulejman Dibra (geshtenjapjekesi): Tinka Kurti – AP – (nena e Kujtimit): Stavri Shkurti – AM – (fotografi): Ilia Shyti (professor Luka): Ndrek Prela (Braho Lusha): Enver Dauti – AM – (drejtori i gjimnazit): Adem Gjylezi (profesor Andoni): Viktor Bruceti (prefekti): Lec Bushati – AM – (atdhetari Sokol Marku): Vitore Nino – AM – (malesore refugjate): Vasian Lame (okullisti): Astrit Fani (Danishi): Petrit Malaj (Petriti): Arben Seferi (Noshi): Ilirian Cuci (Vaso): Paulin Vilajeti (Xhemali): Lec Shllaku (pader Lazri): Sadush Ylli (Sadik Lusha): Arben Kumbaro (Fatos Thano): Sokol Gjylezi (Gjeta): Sulejman Kafexhiu (Nikolla): Arben Beqiri (Leka): Zhaklina Dhimojani (motra e Dikut).

 

“Qortimet e vjeshtes” eshte nje nga skicat e njohura qe shkroi ne rinine e vet Heroi i popullit Qemal Stafa.

Ishin vitet 30 te shekullit tone. Ne Shqiperine e shtypur e te mjeruar po rritej nje rini e re, nje rini qe mburonte ne vetvete forcen e revoltes dhe te shperthimit, qe kerkonte rruget per ndryshimin e rendit ekzistues, rruget per liri qytetare e nje jete me te mire.

Ne qender te filmit eshte Kujtimi, nje i ri gjimnazist revolucionar, qe dalengadale behet i vetedijshem per rrugen e nisur. Ai lidhet me nje mase te madhe te rinjsh. Syri i heroit, sikurse objektivi i aparatit fotografik fikson atmosferen e rende te kohes, urrejtjen popullore ndaj gjendjes ekzistuese, fiksojne pamjet e mjerimit. Heroi thote: “Duhet ndryshuar kjo jete! Duhet luftuar…!”

Nje dite veshtje Nushi, geshtenjepjekesi qe rrinte prane shkolles po ikte. Heroi e ndjek me sy kete largim te dhimbshem. Ne kuadrot e fundit te filmit shperthejne dyert e shkolles. Kujtimi bashkohet me profesorin, qe te dy te perjashtuar nga shkolla, ecin perkrah, me besim te madhe per te ardhmen, me proteste ne sy, me idene e madhe te bashkimit ne udhen e gjate te revolucionit.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here