FILMI “GURET E SHTEPISE SIME” – VIDEO NGA AKTORET SHQIPTARE

0

 

P: Kinostudioja “Shqiperia e Re”, Tirane 1985. S: Dhimiter Anagnosti – AP-; R: Dhimiter Anagnosti – AP-; O: Pellumb Kallfa; Pi: Kleo Nini; M: Kujtim Laro – AM -; Z: Gezim Sula; RM: Shpresa Papavallo; AR: Lisenko Malaj, Eduard Makria; Pik: Ylli Beqiri; G: Rakip Malaj, Durim Neziri; AO: Artan Lipivani, Leonard Dori; Pek: Shkelqim Dani; MD: Ilir Skenderi; Mo: Kadrie Barushi; Zh: Mira Mecule; N: Veli Kastrati; Pir: Bardhyl Kanina; ko: Agim Kllojka; re: Andon Koja; D: Marko Panajoti; Di: Ferdinand Deda – AM –.

Ne realizimin e filmit ndihmuan kooperativistet e fshatrave Vuno, Dhermi, Himare si dhe repartet ushtarake te rrethit te Vlores.

 

A: Spiro Duni (Leka); Bujar Lako – (Tenente Moruci); Roza Anagnosti – AM – (Vito); Birce Hasko (mesuesi); Liza Laska – AM – (halle Sofia); Rajmonda Aleksi (Katera) Margarita Xhepa – AM – (Lilo Mertirja); Vangjel Heba – AM – (Fane Mertiri); Nikolla Llambro (Gogo); Xhemil Tagani (Bilbili); Arqile Nasho (doktori); Strazimir Zaimi (Neco); Muzafer Ferra (kafexhiu); Ali Bega (prifti katolik); Zef Mosi (ushtari italian); Kastriot Collaku (ushtar italian), Gjergj Risilia (prifti ortodoks). Femijet: Genc Xhaferri (Fonia); Anila Karaj (Melpo); Brimoto Morina (Polo) Benardin Kaska (Kico).

 

Ngjarjet zhvillohen ne nje krahine bregdetare dhe zene fill me luften italo-greke dhe mbarojne me kapitullimin e Italise dhe ardhjen e okupatoreve te rinj gjermane. Filmi perkushtohet nga ideja e qendreses ndaj rrebesheve invaduese te cilave populli shqiptar, i lidhur fort me token e tij dhe tradiat patriotike, u beri balle dhe fitoi. Ne film permes nje mori karakteresh dhe episodesh populli vizatohet si hero i vetem, i plote dhe me dinjitet. Ne keto krahina jetesa perballohet vetem me ullirin, ndaj kjo peme ne film poetizohet si baze e jetes dhe merr nje kuptim filozofik, te lidhjeve te njeriut me token amtare. Ndonese filmi eshte teper masiv, monumental nga ana kompozicionale, ne te nuk mungon dhe intimja, qofte dhe ne sensing dramatik ashtu dhe ne ate komik dhe karakterizohet nga nje realizem i thelle dhe vertetsi njerezore.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here