FILMI “BENI ECEN VETE” – VIDEO NGA AKTORET SHQIPTARE

1

 

 

P:Kinostudioja “Shqiperia e Re”, Tirane, 1975. S: Kico Blushi: R: Xhanfize Keko: O: Saim Kokona: Pi: Myrteza Fushekati: M: Limos Dizdari: Z: Vangjel Leka: Mo: Shpresa Papapavllo: G: Liliana Tesho: AR:Albert Xholi: D: Arif Matjani: Di: Ferdinand Deda.

 

A:Herion Spiro – Mustafaraj (Beni): Pandi Raidhi – AP- (Thomai): Dhorke Orgocka (Ollga): Yllka Mujo (Leta): Gjergj Sallaku (Goni): Koco Guda (Vaso): Selma Sotiriadhi (Jeta): Genc Anastasi (Genci): Adrian Laperi(Astriti): Ema Shteto (Drita) etj.

U shpall filmi me i mire (se bashku me filmin “Ne fillim te veres”) ne festivalin I te Filmit Shqiptar – prill 1976.

U nderua me Cmimin e Republikes te Klasit I per regjine (Xhanfize Keko) dhe Cmimin e Republikes se Klasit III per skenarin (Kico Blushi) – 1979

U nderua me Cmimin te vecante ne Festivalin VIII Nderkombetar te filmave per femije dhe te rinj ne Xhifone Vale Piana, Salerno – italic, 1978.

Mori cmim te vecante ne Festivalin Nderkombetar te Filmave ne Beograd – 1976. Kompozitori Limos Dizdari mori cmim te vecante dhe medaljon ne Festivalin I te Filmit Shqiptar me 1976.

 

Eshte vere. Shoket luajne jashte, ndersa Benin nuk e lejojne.

C’te beje?… Merr topin dhe luan ne dysheme. E ema e qorton se ka fqinje nje kat me poshte. Ai luan ne mur, por e ema perseri e qorton se nuk e duron dot zhurmen. Ai mbyllet ne dhome dhe shtrihet, ndersa nga dritarja vijne zerat e gezuar te femijeve. Del ne dritare. Shoket i therrasin: “Cuni i mamase!”

Vjen xhaxhai nga fshati dhe e merr me vete. Sa mire qenka mbi kale! Sa vende te bukura paska jashte qytetit: pyje te gjelberuara, male te larta, burime me uje te kulluar! Ai eshte i lumtur, por ka frike nga ujku, nga dhelpra, pra “kucedra” dhe nga “hijet”. Beni cuditet kur shoket e moshes se tij shkojne e flene naten ne mes te pyllit dhe ngrene leqet per te zene ndonje dhelper ose lepur.

Beni fillon te beje nje jete te pavarur. Edhe e ema e kupton se kujdesi i tepruar dhe perrallat me “kucedra” dhe me ujq e kane demtuar te birin…

SHARE

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here