Astrit Çerma kujton: Ja çfarë tha Mike Bongiorno për Vaçe Zelën…

0

“Më kujtohet në ato vite kur u vendosën televizorë nëpër ndërmarrje e institucione, ne në institutin e Arteve ndiqnim pothuajse çdo natë RAI-n.

Një natë, i madhi i asaj kohe Mike Bongiorno, në një nga programet që drejtonte dhe, që në mos gabohem, quhej “Pyetje për të gjitha”, bëri 3 pyetje që çuditërisht kishin lidhje me Shqipërinë.

– Cila është ajo krahinë në një vend europian, nga e cila une kam “vjedhur” mbiemrin…?

U thanë shumë e shumë përgjigje por të tëra të gabuara. Ne fund Mike Bongiorno dha përgjigjen e saktë:

– Eshte krahina “Mirdita” në Shqipëri.

– Kush është përkthyesi me i madh i Shekspirit për kombin e vet?

U tha për një gjerman, për një anglez nga anglishtia e vjetër, për një…

Mike Bongiorno: – Jo, jo…Është shqiptari Fan Noli…

Dhe përmendi si shembull monologun e famshëm të Hamletit si dhe vargjet:

“Thuaj yjet s’janë zjarr..

Thuaj bota u shua..

Thuaj jeta eshte varr..

por mos thuaj qe s’te dua”…

Ai shtoi: – Ky nuk është përkthim, është krijim i Fan Noli. Vete Shekspiri do ta kishte zili..

Pyetja e trete kishte të bënte me këngetaren e madhe të asaj kohe Caterina Caselli dhe me këngën hit të saj “Xhovane, xhovane”..

– Cila nga këngetaret në botë do ta këndonte këngen “Xhovane” me bukur se Caterina Caselli …?

Përgjigjet ishin rreth një niveli këngëtarësh që trondisnin skenat e botës, por Mike Bongiorno vazhdimisht i hodhi poshtë deri sa shpërtheu:

– Këngetarja që do ta këndonte më bukur këtë kënge është shqiptarja Vaçe Zela!

Salla mbeti… Nje qetesi e çuditshme.. Mike Bongiorno në atë qetësi shtypi butonin e magnetofonit dhe ne sallë shpertheu “Esperanca”… ..

Ajo qetësi e çuditshme në të gjithë auditorin, për të gjithë te ftuarit dhe më tej e më tej deri tek ne që e ndiqnim nga ekrani u kthye ne qetësi… ëngjëllore.

Këndonte Vaçe Zela…”

Astrit Çerma

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here