Aktorja pogradecare Zagorka Shuke (Kanefçe) (1914-2000)

0

 

 

Zagorka Shuke (Kanefçe) ka lindur ne qytetin e Ohrit Maqedoni ne 14 korrik 1914 dhe eshte ndare nga jeta ne 17 janar te vitit 2000 ne qytetin e Pogradecit. Zagorka Shuke ne moshen 14 vjecare bashke me familjen u larguan nga Ohri dhe u vendosen ne qytetin e Pogradecit dhe babai i saj ishte nje peshkatar profesionist dhe vjen ne qytetitn e Pogradecit per te dhene eksperiencen e tij ne kete profesion dhe kjo ndodhi ne vitin 1926.

 

Si u vendosen ne Pogradec Zagorka dallohej sin je vajze e talentuar ne lemin e artit dhe per kete shkoj ne shkollen e vashave ne Tirane dhe si mbaroj shkollen u kethye perseri ne Pogradec ku dhe vazhdoi jeten kulturore po ne kete qytet. Zagorka ka qene gruaja e pare qe ka mare pjese ne Teatrin Amator te qytetit duke luajtur shume role me Piro Xecin, Pandi Angjelin, Pasko Ziko, Kopi Ambon etj.

 

Ne vitin 1962 me krijimin e Estrades Profesioniste u be aktore profesioniste derisa doli ne pension. Zagorka ka marre pjese dhe ne filmat shqiptare si tek filmi “Kapedani” qe eshte bashkeshortja e xha Sulos, “Mengjese Lufte”, Rrugicat qe kerkonin diell”, “Zonja nga qyteti”, “Dita e pare e emerimit”. Zagorka Shuke eshte nderuar nga keshilli bashkiak I qytetit te Pogradecit me titullin “Krenaria e Qytetit”.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here