Aktori dhe regjisori Dhimiter Orgocka (1936)

0

Dhimitër Orgocka ka lindur në 21 Tetor të vitit 1936 në qytetin e Korçës. Pas mbarimit të studimeve në Pas përfundimeve të larta në Fakultetin e Gjuhë-Letërsisë në Universitetin e Tiranës fillon punën si regjisor në Teatrin “Andon Zako Çajupi” të Korçës, në skenë e të cilit ka vënë në skenë rreth 100 premiera.

Roli i tij i parë në teatër do të ishte ai i Gjergjit në dramën “Dashuria e madhe” e Fatmir Gjatës, ndërsa regjia e tij e parë ishte regjia e dramës “Shtëpia në rrugicë” e Teodor Laços. Edhe në kinematografi ai ka interpretuar në shumë filma si “Gjeneral gramafoni”, “Asgjë nuk harrohet” etj.

Në jetën e tij artistike është vlerësuar me shumë çmime kombëtare apo ndërkombëtare kështu në 29 prill te vitit 2005 merr në Festivalin e Tetë të Teatrove në Kiev,Ukrainë, Çmimin “Roli më i Mirë” për monodramën “Amoku” e Stefan Cvajgut. Po kështu do të merrte të njëjtin Çmim edhe në Festivalin e Bitoles dhe atë të Maqedonisë.

Në Festivalin e Pestë të Teatrove Shqiptare në Maqedoni, “Dibra 2006”, në shtator të vitit 2006 ai nderohet me Çmimin e Madh “Sulejman Pitarka” për regjinë e dramës “Dhëndër për Kristinën” e Skënder Demollit. Në Festivalin Ndërkombëtar të Monodramës në Vrosllavë, Poloni, në vitin 2007 do të vlerësohet me Kupën e Festivalit për monodramën “Amoku” e Stefan Cvajgut.

Në vitin 2004 në Tetovë,Maqedoni, ka bërë regjinë e Festivali Ndërkombëtar i Poezisë “Ditët e Naimit 2004”. Në maj të vitit 2008 ka qenë Drejtor Artistik i edicionit të tretë të Festivalit Ndërkombëtar të Monodramës “Albamono 08”. I martuar me artistene mirënjohur Dhorkë Orgocka (Artiste e Merituar).

Në 4 shtator të vitit 2007 Shtëpisë së Kulturës së Maliqit për të vlerësuar veprimtarinë e tij artistike i është dhënë emri “Dhimitër Orgocka” Për meritat e tij artistike është vlerësuar me titullin e lartë “Artist i Popullit”.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here