22 QERSHOR 1926, U PËRURUA KINEMA “NACIONAL” E PARA KINEMA PUBLIKE NË TIRANË

0

 

 

Më 22 Qershor 1926, u përurua kinema Theatër “Nacional”, e para kinema publike në kryeqytetin shqiptar. Një vit më parë, Hysen Beshiri, Xhuf Koljaka, Alqi Hobdari dhe Ferit Vokopola, patën ngritur shoqërinë e parë të kinemave në Shqipëri.

 

Këto ishin dy ngjarje të rëndësishme në jetën artistike të vendit. Në vitet që pasuan, kinema “Nacional” dhe shoqëria kinematografike, hapën degët etyre në disa qytete, si në Durrës, Elbasan, Shkodër, Vlorë, Berat e Gjirokastër, duke u bërë shoqëria me fuqishme në zgjedhjen, importin dhe shfaqjen e filmave në Shqipëri.

 

Ajo ndikoi edhe në gjallërimin e jetës artistike, siç ishte sjellja e grupeve artistike nga jashtë, që jepnin shfaqje në kinematë e shoqërisë, angazhimi i arnatorëve shqiptarë për shfaqjen e skeçeve, kupleteve, parodive, etj.

 

 

 

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here